Harry Sep:

Vacatures voor trappenmakers voor TechnoSelect

Door Edwin Vlems

"Als familie sta je wat dichter op het bedrijf, je bent bezig met de lange termijn. Grote bedrijven werken per kwartaal en hebben allerlei bonussystemen. Daar hebben wij minder last van, alhoewel de aandeelhouders natuurlijk wel willen zien dat er geld verdiend wordt." Harry Sep is Algemeen Directeur van Trappenfabriek Vermeulen in Etten-Leur, en tot mijn verbazing onderhoudt hij zelf de contacten met uitzendbureaus als TechnoSelect: "We hebben best een groot bedrijf met ruim 100 mensen, maar de HR zit in mijn portefeuille. Daar hebben we geen speciale afdeling voor. Maar ja, je moet mij ook geen trappen laten maken haha." Opvallend, en in mijn ogen best positief, dat een Algemeen Directeur ook op operationeel vlak actief is. En dat heeft natuurlijk te maken met het familiare karakter van het bedrijf.

"Ze selecteren en begeleiden mensen erg goed.."

Een familiebedrijf vol technische vacatures

"We zitten op deze locatie sinds begin 2002, maar de historie gaat terug naar 1958. De heer Johannes Vermeulen begon ooit in de avonduren met het maken van houten trappen, en in dat jaar begon hij een trappenmakerij in de schuur achter een woonhuis in Breda. Zijn zes zoons zijn later allemaal in het bedrijf komen werken. Ik ben zelf aangetrouwd, ik heb mijn schoonvader opgevolgd, een van de zes zonen." En zit er nog meer familie in het bedrijf? "Klopt, er zitten nog verschillende familieleden van de 3e generatie in het bedrijf, en ook van de 4e generatie zijn er inmiddels een tweetal jongens werkzaam in het bedrijf. En zo proberen we ook andere familieleden binnen te loodsen, mits er ambitie is natuurlijk. Maar het werkt wel goed, bij crisissen zie je dat ook: een familiebedrijf heeft een betere buffer, meer vet op de botten. Die steken dat niet in dure huizen en dure auto's. Maar we hebben ook wel wat gemerkt van de huidige crisis hoor, we leveren uiteindelijk aan de bouw natuurlijk." En wat ook kenmerkend is voor een familiebedrijf: ze besteden niets uit.

"We doen inderdaad alles zelf: van ontwerp tot plaatsen. Wij outsourcen niets naar het buitenland, wat wel betekent dat we het productieproces efficienter in moeten richten. De ambitie is dat we doen waar we goed in zijn: trappen van hout en staal maken en plaatsen." En wat onderscheidt de trappen van Vermeulen van die van anderen? "We onderscheiden ons met een stukje betrouwbaarheid, ervaring, betrokkenheid en kwaliteit. Maar dat laatste is moeilijk, dat zegt iedereen. We moeten het dus vooral hebben van 'ontzorging': de afspraken nakomen, zoals de leverdatum die staat. Zeker in de bouw wordt dat steeds belangrijker, omdat ook de bouw steeds meer 'lean' gaat produceren." Jullie zijn ook met 'lean' bezig? "We zitten bij de lean-sessies van onze klanten, zodat we een ketenpartner worden en verder gaan dan dozen schuiven. Een goede trap maken is niet voldoende, het hele stuk eromheen vergt andere kwaliteiten. Via BIM leveren we 3D-modellen zodat de bouw goed wordt afgestemd. Naast trappen moet je steeds meer service leveren, je wordt steeds meer een onderdeel van de organisatie van je klant." En TechnoSelect is al jarenlang een onderdeel van Vermeulen, zo lijkt het.

Al vele jaren een huis-uitzendbureau

"We hebben niet zomaar handjes nodig, ze moeten kunnen lassen of hout kunnen bewerken. We zoeken de kwaliteit in de mensen, alhoewel we af en toe gewoon een aanpakker nodig hebben. Richting de toekomst wordt het geven van een plek aan vaklieden steeds belangrijker. Er komt een tekort aan, omdat er weinig aandacht voor techniek is en steeds meer vergrijzing. De rol voor TechnoSelect wordt dus alleen maar belangrijker, als ze het zo goed blijven doen als nu zullen ze een goede toekomst hebben." En wanneer zetten jullie TechnoSelect in? "Bij pieken of als we mensen zoeken, het is een van de 'huisuitzendbureaus' sinds 1999 of 2000, bijna zo lang als ze bestaan. Het begon met een onderhoudsmonteur en langzaam is dat gegroeid. De samenwerking gaat prima, er is al vele jaren heel goed contact." En waar zit de kracht van TehnoSelect in? "Nou, het is een wat kleinere organisatie, waardoor je langer werkt met dezelfde mensen, bij de grote bureaus wisselen vaak je contactpersonen en dan moet je elke keer uitleggen wat je doet. We werken het liefst met kleinere bureaus samen, als ik zeg 'we zoeken een lasser' dan weet TechnoSelect direct waar we naar op zoek zijn. TechnoSelect is wat breder dan de echte specialisten, maar ik kan er alles kwijt op technisch gebied." En in de dagelijkse omgang gaat het ook goed.

"Het persoonlijke contact is bij TechnoSelect goed: ze selecteren goed en begeleiden mensen goed als die de eerste dag beginnen. Ze houden ook een vinger aan de pols en vragen tussendoor en achteraf hoe de klus ging. Ik denk dat ze dat ook doen omdat ze dan beter weten waar deze persoon de volgende klus kan doen. De kwaliteit van de mensen die ze leveren is voldoende tot goed, het is niet dat elk schot in een keer raak is hoor." En dat is, zoals Harry eerder aangaf, niet meer dan logisch in een moeilijke technische markt die steeds krapper wordt.

"Mijn dag is geslaagd wanneer veel trappen het pand verlaten hebben natuurlijk, maar vooral als iedereen gezond en wel naar huis kan. Er zijn ook best veel risico's met machines en het monteren van de trappen, dat vereist veel aandacht. We zijn dan ook goed gecertificeerd voor veiligheid, dat staat bij ons voorop." Een algemeen directeur met hart voor zijn medewerkers, dat is goed te merken. En dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat Vermeulen een familiebedrijf is. Want ik vermoed dat de medewerkers dat gevoel ook hebben, dat ze onderdeel van een familie zijn. Dat was in elk geval het gevoel dat ik er had gekregen.

Waarom aan het werk via TechnoSelect?

  • Gespecialiseerd in technische vacatures
  • Altijd een passende uitdaging
  • Alleen werk voor langere termijn
  • Kansen voor iedereen
  • Wekelijkse loonbetaling
  • Eigen technische opleidingen
  • Vast contactpersoon

Wilt u meer weten?

Onze consulenten

Onze consulenten komen zelf uit de branche en weten dus als geen ander waar u behoefte aan heeft.

Maak kennis met het team