Loonkloof tussen man en vrouw dient gedicht te worden door een nieuwe wet

SP, Groenlinks, 50PLUS en PvdA stellen dat er een einde moet komen aan de kloof tussen mannen en vrouwen. De partijen hebben een wetsvoorstel ingediend, zodat bedrijven verplicht zijn om transparant te zijn over salarissen. Organisaties met meer dan vijftig werknemers wordt in het voorstel verplicht om gelijk loon voor gelijk werk te bieden. Elke drie jaar dienen er cijfers over het salaris van de werknemers getoond te worden volgens een certificeringssysteem.

Boetes
Bedrijven krijgen de kans om de situatie te verbeteren als er geen sprake is van gelijke beloningen. Maar als de situatie van de ongelijkheid aanhoudt, worden er boetes opgelegd. In IJsland en Duitsland zijn soortgelijke wetten al eerder aangenomen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat vrouw in Nederland ruim 16 procent minder verdienen dan mannen. Het verschil is deels te verklaren, namelijk doordat vrouwen in bedrijfstakken werken waar de lonen lager liggen, of doordat ze vaker in deeltijd werken.

Beschamend
Dat vrouwen voor hetzelfde werk minder betaald krijgen dan mannen is beschamend te noemen. Het is een ingewikkeld proces voor vrouwen om iets aan de verschillen in de verdiensten met de mannen aan te tonen. Er dienen namelijk talloze barrières doorbroken te worden om daar iets aan te doen. Vrouwen moeten het momenteel zelf uitzoeken en door middel van dit wetsvoorstel willen de partijen de boel omgooien. De vier partijen gaan hun wetsvoorstel nog dit parlementaire jaar indienen. De komende tijd gaan ze in gesprek met werknemers, werkgevers en belangengroepen.

 

 

Wilt u meer weten?